Stoeterij Rensen & Marijt

Stoeterij Rensen – Marijt is gevestigd in het Betuwse plaatsje IJzendoorn, bij Tiel. Wij houden ons bezig met het fokken en de verkoop van rasechte Falabella’s en van Tinkers. 

Falabella's

Veel van onze Falabella’s hebben we zelf geïmporteerd uit Argentinië. Hier komt dit minipaardje oorspronkelijk ook vandaan. Als fokker zijn we lid van het Falabella Stamboek en al onze dieren voldoen aan haar voorwaarden. Rasechtheid en bloedlijn worden middels DNA-onderzoek vastgesteld. Alle paardjes zijn dus 100% Falabella. Ook doen we mee aan keuringen in diverse klassen.

Tinkers

Dit ras afkomstig uit Ierland en Engeland zorgt voor een enorme golf van enthousiaste mensen. Wat begon als een buitenrit voor Tinkerliefhebbers is nu uitgegroeid tot een groot stamboek. Ik heb het dan over het Nederlands Stamboek voor Tinkers. Sinds de oprichting in 1999 is het Stamboek uitgegroeid tot een levendige thuishaven voor alle Tinkers.

Maar wat is een Tinker nu eigenlijk? Voor diegenen die nog niet weten wat een Tinker precies is, wil ik dit graag uitleggen. De Tinker is een ras dat is samengesteld uit diverse rassen zoals de Clydesdale, de Shire en cob types. De gypsy’s of zigeuners gebruikten de Tinker, ook wel Romany horse genoemd, om hun huis mee voort te trekken. Hun hele hebben en houden werd toevertrouwd aan dit paardje. Heel belangrijk was het dat een Tinker zowel braaf als sterk was en over een flinke portie moed beschikte.

Met dekken werd niet zo nauw gekeken. Als een merrie gedekt moest worden, werd er in de omgeving een hengst gezocht en daar werd de merrie dan meestal 's nachts bij in de wei gezet. Wat voor een hengst erop ging, was niet van belang. Vandaar dat er zoveel verschil is tussen Tinkers. Zo worden er nu vier types beschreven: De Romany Vanner, Romany Grai, Romany Cob, Romany Scudder. De eerste drie types komen het meeste voor in Nederland.

De Tinker is een koudbloed waardoor ze ideaal zijn voor recreatief gebruik. De Tinker heeft over het algemeen een rustig temperament.
Het karakter van een Tinker is ideaal voor mensen die uren heerlijk naar buiten willen rijden in de bossen. Maar ook voor dressuur of springen deinst de Tinker niet terug. Dit vriendelijke dier houdt van aandacht en geeft ontzettend veel terug.

Ze beschikken over lange manen, volle tot zeer volle staart en flink wat behang of sokken aan de voeten. De Tinker is over het algemeen bont gekleurd waarin men zwartbont, vosbont, bruinbont en driekleur onderscheidt. De driekleur is meestal bruinbont op het lichaam met zwart en witte manen. Maar ook effen kleurige Tinkers komen voor zoals bruin, zwart en ook schimmelkleurige zijn gesignaleerd zoals de blauwschimmel en de roodschimmel. Door de bontfactor kunnen tinkers ook maanogen hebben, dit is een pigmentverkleuring van de iris. Het is een fabeltje dat mensen denken dat ze hierdoor minder aan dat oog kunnen zien.

De Tinkers verschillen onderling ook qua bouw. Zo zijn er de hele zware types, de minder zware types en de luxere types. Een Tinker beschikt over het algemeen over stevig beenwerk en is vrij compact van bouw. Het is een vrij sober ras wat met weinig gehouden kan worden. Doordat de tinker lange haren aan de benen heeft, is een Tinker gevoeliger voor rap of voor mok maar met goede verzorging hoeft dit geen groot probleem te zijn.

Wilt u meer informatie, neem dan telefonisch of via het formulier contact met ons op.